Forbindelsen mellom Athen og Stokmarknes

 Historiens første maraton; Det går en linje fra Athen til Stokmarknes:

 

«The Arctic Run» er på sin måte med og viderefører en tradisjon som er mer enn 2500 år gammel når det handler om maraton. Ved den greske byen Marathon vant grekerne slaget mot perserne (år 500 BC), og soldaten Pheippides fikk i oppdrag å løpe den vel 40 km lange vegen tilbake til Athen for å fortelle det glade budskap. Det ble det siste han gjorde her i livet da han etter fullført oppdrag segnet død om. Kanskje ikke så rart, først hadde han kjempet i slaget, deretter løp han i en soldats utrustning de fire milene tilbake til Athen.

 

Maraton-øvelsen har vært på OL-programmet siden de første Olympiske leker i 1896, som for øvrig ble arrangert i Athen. Byen arrangerer den dag i dag maraton i november hvert år, og målområdet er det samme som i 1896. Dette er et løp Athens befolkning er veldig stolt av! De kaller løpet «The Authentic Marathon» (det autentiske og altså det eneste unike, ekte maratonløpet i verden, fortsatt ifølge athenerne). De mener både Berlin, London og New York maraton kan ryke og reise, de er bare bleke kopier 😊. Ifølge athenerne altså! Jeg løp distansen i 2016. Det var veldig spesielt, blant annet da vi løp forbi den svære gravhaugen der de falne soldatene fra slaget ved Marathon lå begravd. 

 

Det går altså en linje fra det som regnes som tidenes første maraton, 500 år før Kristi fødsel, med «målgang» i Athen, til Stokmarknes på Hadsel øya, 2500 år senere. Og om du ikke visste det; datoen for løpet på Stokmarknes i 2024, er 8.juni. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Løping som mentalt kosttilskudd - for Kristin Lindberg

Løping som mentalt kosttilskudd - for Marianne Telle