De tibetanske ritene (2)

 

DE TIBETANSKE RITENE (2)

Hei, her følger andre del om «De Tibetanske Ritene».

Før jeg går videre med egne erfaringer med de tibetanske ritene, skal jeg kort oppsummere litt av landet Tibet sin historie. Det var tidlig på 600-tallet at Tibet ble samlet til ett rike, og med keiseren som øverste overhode. Landet ble raskt dominerende i Asia, spesielt militært, og de førte flere kriger mot Kina der de blant annet i år 763 erobret hovedstaden! Interne stridigheter i Tibet førte imidlertid til kongehusets fall i år 842. Senere (rundt år 1240) underkastet de seg Mongolriket, en tilknytning som varte ca 130 år.

              Fra midten av 1600-tallet ble ordenen med «Dalai Lama» etablert. Det er verd å merke seg at fra dette tidspunktet og fram til den kinesiske invasjonen av Tibet i 1951, ble hvert år 25% av den mannlige befolkningen munker. Det sier noe om den sterke religiøse overbevisningen hos dette folket som lever bokstavelig talt høyt hevet over de fleste andre der de bor drøye 4000 meter over havet! Dagens Dalai Lama bor i landflyktighet i India.

Ritene (eller øvelsene) handler ikke bare om å gjøre tingene teknisk riktig, det handler vel så mye om å gjøre de riktige tingene. Dette er viktig å ha med seg allerede fra første dag i den forstand at pusting, konsentrasjon og fokus skal vektlegges like mye som øvelsene. At det kalles «Riter» og ikke «øvelser» har nettopp sammenheng med at tanker, pust og fokus er en del av helheten, derfor altså en «Rite».

 Som jeg skrev sist, er de tibetanske ritene svært utførlig og detaljert beskrevet i boka til Audun Myskja « De tibetanske ritene». Ved å lese beskrivelsene hans øker du dine muligheter radikalt for å få fullt utbytte av øvelsene.

 Jeg må innrømme at det var komplekst for meg å koordinere alt, og jeg har forstått at det å ha trent en drøy uke på dette, er for ingenting å regne. Tålmodighet må til, det vet alle som i sin barndom måtte spare når det var noe en ønsket seg. Et annet eksempel er idrettsfolk som trener mot et mål; Rom ble ikke bygget på en dag! Jeg er nå på andre uka, og dersom jeg skal være en smule positiv med meg selv, går det litt bedre. Men kanskje er det litt av sjarmen ved det hele, det skal rett og slett ta litt tid å bli bedre!

 En erfaring jeg allerede må tilstå, er effekten av å prøve å ta snarveger. Vondt i nakken, svimmelhet, støl og direkte uopplagt som følge av å overdrive, eller ta for hardt i. Jeg møtte altså meg selv i døra etter ganske kort tid 😊. I går måtte jeg spørre meg selv hvorfor i he…. jeg må ha det så travelt bestandig!? Jeg VET jo at ting tar tid, og at jo eldre du blir, jo lenger tid tar det.

 Myskja beskriver også i boka si en rekke andre forhold og rammebetingelser som skal gjøre det mulig å utføre ritene på en riktig måte, blant annet:

-          Ha et fast sted der du utfører ritene

-          Vær barbeint

-          Dersom du utfører ritene med det samme du står opp, ta gjerne en dusj først eller gå ut på verandaen og trekk frisk luft

-          Drikk et (lite) glass vann med sitron før du starter

-          Ha fokus på pusten fra første dag

-          Ha det ryddig og lyst i rommet

-          Gjør ritene i den rekkefølge de er beskrevet i boka

-          Vær grundig i utførelsen, tenk «step-by-step»

-          Vær tålmodig, du har hele resten av livet ditt til å holde på

Jeg vet ikke om du har kjøpt boka, eller vurderer å skaffe deg den, men min erfaring så langt er at den på en veldig grundig måte beskriver øvelsene, bakgrunnen for de og innholdet i de. Jeg jobber videre!

 To be continued …, om en uke eller to!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Her kan du følge kampen mot sub 3 timer på maraton i 2025 - Innlegg 3

Prolog; Veien mot sub 3 timer på maraton i 2025

Her kan du følge veien mot sub 3 timer på maraton i 2025 - Innlegg 2